istoselides gia amea-epidotisi espa wcag accessibility idreamweb
ΑΜΕΑ - ΕΣΠΑ

Κατασκευή ιστοσελίδας για άτομα με αναπηρίες μέσω επιδότησης ΕΣΠΑ

Έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους χρήστες και τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων. Ας ρίξουμε μια ματιά στα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας.

1. Προσβασιμότητα

Η κατασκευή ιστοσελίδας μέσω επιδότησης ΕΣΠΑ παρέχει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με αναπηρίες να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ιστοσελίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιστοσελίδες αυτές πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα προσβασιμότητας, που σημαίνει ότι πρέπει να είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από ανθρώπους με διάφορα είδη αναπηρίας, όπως αναπηρίες όρασης ή κινητικές αναπηρίες.

2. Καλύτερη αναζήτηση

Μια καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα που συμμορφώνεται με τα πρότυπα προσβασιμότητας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση αναζήτηση στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ιστοσελίδες που συμμορφώνονται με τα πρότυπα προσβασιμότητας έχουν καλύτερη δομή και περιεχόμενο, που μπορεί να βελτιώσει την θέση τους στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να βρουν ευκολότερα το περιεχόμενο της ιστοσελίδας και να το μοιραστούν με άλλους.

3. Αυξημένη προβολή

Μια καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα μπορεί να βελτιώσει την προβολή της επιχείρησης ή του οργανισμού στο διαδίκτυο. Η προβολή μπορεί να βελτιωθεί μέσω μιας συνεκτικής και επαγγελματικής εικόνας, που είναι ευανάγνωστη και ευαίσθητη στις ανάγκες των χρηστών με αναπηρίες.

4. Βελτιωμένη επικοινωνία

Μια ιστοσελίδα που είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει προσβασιμότητα σε ανθρώπους με αναπηρίες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ της επιχείρησης ή του οργανισμού και των χρηστών με αναπηρίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένες επαφές με πελάτες ή επισκέπτες και να βοηθήσει στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης.

5. Βελτιωμένη πρόσβαση

Μια ιστοσελίδα που συμμορφώνεται με τα πρότυπα προσβασιμότητας καθιστά τη χρήση της πιο εύκολη για όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες για ανθρώπους που συχνά αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην πρόσβαση σε αυτές.

6. Στήριξη προτεραιοτήτων

Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας που είναι προσβάσιμη για τα ΑΜΕΑ μπορεί να στηρίξει τις προτεραιότητες των οργανισμών και των επιχειρήσεων που έχουν ως στόχο την προαγωγή της κοινωνικής ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Γενικά, η κατασκευή μιας ιστοσελίδας για ΑΜΕΑ μέσω επιδότησης ΕΣΠΑ μπορεί να φανεί πολύ ωφέλιμη για μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό που επιθυμεί να προωθήσει την κοινωνική του δράση και να βελτιώσει τις επαφές του με το κοινό του. Η προσβασιμότητα σε υπηρεσίες και πληροφορίες είναι θεμελιώδους σημασίας για τα άτομα με αναπηρίες και η κατασκευή μιας ιστοσελίδας που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες τους μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική τους συμμετοχή.

Επιπλέον, η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη επιχειρήσεων και οργανισμών που απευθύνονται σε ανθρώπους με αναπηρίες, προωθώντας παράλληλα την κοινωνική ευθύνη και την αλληλεγγύη στην κοινωνία. Επίσης μπορεί να διευκολύνει τους ανθρώπους με αναπηρίες να βρίσκουν πληροφορίες, να επικοινωνούν με τον οργανισμό και να λαμβάνουν υπηρεσίες.

Συνολικά, η κατασκευή μιας ιστοσελίδας για ΑΜΕΑ μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο προοδευτικής και διαφοροποιημένης κοινωνίας. Η προώθηση της προσβασιμότητας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ΑΜΕΑ μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβαση των διακρίσεων και της απομόνωσης που συχνά αντιμετωπίζουν.

Τέλος, η κατασκευή μιας ιστοσελίδας για ΑΜΕΑ μέσω επιδότησης ΕΣΠΑ μπορεί να φέρει πολλά πλεονεκτήματα για έναν οργανισμό ή μια επιχείρηση.

Τι είναι το πρότυπο WCAG 2.0 και τι προσφέρει;

Το πρότυπο WCAG 2.0 είναι ένα πρότυπο προσβασιμότητας για τον ιστό. Το ακρωνύμιο WCAG σημαίνει “Web Content Accessibility Guidelines” και αναπτύχθηκε από την ομάδα εργασίας προσβασιμότητας του W3C (World Wide Web Consortium).

Οι οδηγίες του προτύπου WCAG 2.0 προσφέρουν ένα σύνολο προτεινόμενων πρακτικών για τη δημιουργία ιστοσελίδων που είναι προσβάσιμες σε ανθρώπους με αναπηρίες, όπως άτομα με προβλήματα όρασης, ακοής ή κινητικών ικανοτήτων.

Το πρότυπο WCAG 2.0 διαιρεί τις οδηγίες προσβασιμότητας σε τρία επίπεδα συμμόρφωσης (A, AA και AAA) και καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων, όπως η αντίθεση χρωμάτων, η διάταξη της σελίδας, η πλοήγηση και η χρήση εργαλείων βοήθειας, όπως οι οθόνες ανάγνωσης.

Η συμμόρφωση με το πρότυπο WCAG 2.0 είναι σημαντική για τη δημιουργία ιστοσελίδων που είναι προσβάσιμες σε όλους τους χρήστες, ανεξάρτητα από τις ικανότητες και τις ανάγκες τους.

Οι βασικοί παράγοντες που αφορούν το περιεχόμενο σύμφωνα με το πρότυπο WCAG 2.0 είναι οι εξής:

1. Αντίθεση χρωμάτων: Το κείμενο πρέπει να έχει αρκετή αντίθεση με το υπόβαθρο, για να είναι ευανάγνωστο από άτομα με προβλήματα όρασης.

2. Κατανόηση: Το περιεχόμενο πρέπει να είναι κατανοητό από όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων αυτών με διανοητικά προβλήματα ή μητρική γλώσσα διαφορετική από τη γλώσσα του περιεχομένου.

3. Χρόνος: Οι χρονικοί περιορισμοί για την πρόσβαση σε πληροφορίες πρέπει να είναι επαρκείς για να επιτρέπουν σε όλους τους χρήστες να διαβάσουν και να κατανοήσουν το περιεχόμενο.

4. Κατάλληλη δομή: Το περιεχόμενο πρέπει να έχει μια κατάλληλη δομή που επιτρέπει στα άτομα με προβλήματα πλοήγησης να βρουν εύκολα τις πληροφορίες που χρειάζονται.

5. Χρήση πολυμέσων: Τα πολυμέσα πρέπει να είναι προσβάσιμα για όλους τους χρήστες

6. Επιβεβαίωση: Οι χρήστες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώνουν τις ενέργειές τους, όπως την υποβολή φόρμας, προκειμένου να αποφεύγονται λάθη και ατυχήματα.

7. Πλοήγηση: Η πλοήγηση στο περιεχόμενο πρέπει να είναι ευκολότερη, ώστε να βρίσκονται εύκολα και γρήγορα οι απαιτούμενες πληροφορίες.

8. Διατηρησιμότητα: Το περιεχόμενο πρέπει να είναι διατηρήσιμο στον χρόνο και προσβάσιμο από διαφορετικές συσκευές, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε αυτό από όλους τους χρήστες.

Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη σχεδίαση και την ανάπτυξη του περιεχομένου του ιστότοπου, ώστε να επιτυγχάνεται η πρόσβαση σε αυτό από όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων αυτών με ειδικές ανάγκες.

Σχετικά με την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ

Η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ (Άτομα με Αναπηρία) αναφέρεται στην ικανότητα ενός ιστότοπου ή ενός άλλου προϊόντος να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία σε άτομα με αναπηρία ή σε άτομα με περιορισμένες δυνατότητες. Συγκεκριμένα, η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ αφορά τη δυνατότητα των ατόμων με αναπηρία να αποκτούν πρόσβαση στην πληροφορία και να τη χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα άτομα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συμμόρφωσης του ιστότοπου με διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας, όπως το πρότυπο WCAG 2.0 που αναφέραμε προηγουμένως. Αυτά τα πρότυπα καθιστούν το περιεχόμενο προσβάσιμο σε όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων αυτών με αναπηρία.

Η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ είναι σημαντική, καθώς τα άτομα με αναπηρία συνήθως αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην πρόσβαση στην πληροφορία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν μειονότητα. Η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ επιτρέπει σε αυτά τα άτομα να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες και τις δυνατότητες που παρέχονται από έναν ιστότοπο ή άλλο προϊόν, και να επωφεληθούν από αυτές στο ίδιο βαθμό με τους υπόλοιπους χρήστες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ δεν αφορά μόνο τα άτομα με αναπηρία, αλλά εξυπηρετεί επίσης άτομα με περιορισμένες δυνατότητες, όπως άτομα με γηρατειά, ατομα με προσωρινή αναπηρία λόγω τραυματισμού ή ασθένειας, αλλά και άτομα με περιορισμένη πρόσβαση στην τεχνολογία.

Οι ιστότοποι και οι εφαρμογές που παρέχουν υψηλό επίπεδο προσβασιμότητας ΑΜΕΑ έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν το κοινό τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους χρήστες, αυξάνοντας την προσβασιμότητα και την ευκολία χρήσης των προϊόντων τους.

Θέλετε και εσείς να αποκτήσετε μια ιστοσελίδα με τις παραπάνω δυνατότητες; Ζητήστε μας τώρα μια προσφορά!

φορμα επικοινωνιας

Στείλτε μήνυμα

    Επικοινωνηστε μαζι μασ

    Θέλετε μια προσφορά;

    Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας εξυπηρετήσουμε άμεσα!

    Τοποθεσία

    Ελλάδα

    Email:

    info@idreamweb.eu

    Τηλέφωνο Επικοινωνίας:

    (+30) 6977 431 690

    Search here...